Τα πιο πρόσφατα

Νέα & Δελτία Τύπου

Eπανατοποθέτηση γλυπτών στην Κόνιτσα

12 Φεβρουάριος 2014

Ο Δήμος Κόνιτσας επανατοποθέτησε, μέσα στο 2013, τα γλυπτά, τα οποία υπήρχαν εγκαταλειμμένα σε  αποθήκες  ή σε άλλους χώρους. Σε παλιότερα χρόνια, λόγω αλλαγών στους χώρους, όπου είχαν αρχικά τοποθετηθεί, απομακρύνθηκαν και δεν ανέλαβε κανείς πρωτοβουλία για την επανατοποθέτησή τους.

            Η πρωτοβουλία ανήκει στην  αντιδημαρχία πολιτισμού και στην Κοινωφελή Επιχείρηση  του Δήμου Κόνιτσας, η οποία  με την υπ. αρ.88/26-11-2012 απόφασή της,  κατέθεσε σχετική πρόταση  στο Δημοτικό Συμβούλιο  και εκείνο με τη σειρά του την ενέκρινε.

            Η πρόταση συντήρησης και επανατοποθέτησης  των  γλυπτών, τα οποία   είναι αξιόλογα έργα τέχνης, διαμορφώθηκε με περίσκεψη, με σεβασμό  προς την ιστορία και τα σημερινά ήθη και  μετά από  συζήτηση με  καλλιτέχνες και  όχι μόνο. Πιστεύουμε πως είναι  απαραίτητο να αναδείξουμε  ό,τι διαθέτουμε: την ιστορία μας, το περιβάλλον, τον πολιτισμό μας, τα έργα τέχνης. Όχι ως είδη αναλώσιμα, αλλά ως κάτι που μας βοηθάει  να έχουμε μνήμη, γνώση, άποψη, σεβασμό, αισθητική και αντοχές.

            Έτσι, την άνοιξη του 2013, επανατοποθετήθηκε   το άγαλμα της  Ηπειρώτισσας, έργο του  Κονιτσιώτη, εξαιρετικού γλύπτη, Ζάχου Βασ. Μπεκιάρη (1931-), το οποίο βρισκόταν επί  12 χρόνια στην αποθήκη του Δήμου.  Τοποθετήθηκε  στην πλατεία της Κόνιτσας, μερικά μέτρα πιο κεντρικά από την αρχική του θέση,   μέσα στο χώρο του πρασίνου.

            Το έργο “Ανάταση” του ηπειρώτη γλύπτη, Χρήστου Παππά,   το “Σφυρί” του ηπειρώτη γλύπτη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Θόδωρου Παπαγιάννη και το γλυπτό του βορειοηπειρώτη γλύπτη, Βασίλη Βασιλείου, τα  οποία φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου Γλυπτικής,   που υλοποιήθηκε στην Κόνιτσα  από 16 έως 31 Αυγούστου1995,  επανατοποθετήθηκαν, το περασμένο φθινόπωρο, στο χώρο μεταξύ Γυμνασίου Κόνιτσας και  του κτιρίου της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας, στα δύο επίπεδα κάτω από την πλατεία Παντελή Γκέλη. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε ένα μικρό πάρκο γλυπτικής.

            Απομένει το άγαλμα (γλυπτό σύμπλεγμα) της βασίλισσας Φρειδερίκης, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου (1889-1974),  καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών  και ακαδημαϊκού, το οποίο βρίσκεται σε αποθήκη του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας από  το 1974, όταν καθαιρέθηκε  από τη δικτατορία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας δεν επικράτησε ομόφωνη άποψη για το χώρο της επανατοποθέτησής του.

            Ένας ακόμη στόχος του Δήμου Κόνιτσας είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης των γλυπτών, με διαδρομή που θα οδηγεί  στα γλυπτά της πόλης της Κόνιτσας -τα οποία είναι πολλά, πολύ σημαντικά, αλλά διάσπαρτα- από τα Πλατανάκια στην Πάνω Κόνιτσα,  με το έργο της κ. Νίτσας Συνίκη- Παπακώστα, ως την περιοχή του πέτρινου γεφυριού,  με το έργο του συμπατριώτη μας  Χρήστου Λάμπρου.

            Ένα βήμα προς την αισθητική  αναβάθμιση του τόπου μας και ένα χρέος προς τους καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν και πρόσφεραν τα έργα τους, έχει ήδη συντελεστεί με  τη συντήρηση  και επανατοποθέτηση των καλλιτεχνημάτων.

 

Κατερίνα Τσούβαλη- Τσαρούχη

Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κόνιτσας