Γαστρονομία

Λουκάνικα από αγριόχοιρο και πλατώνι (ελάφι)

Λουκάνικα από αγριόχοιρο και πλατώνι (ελάφι)

Στο Μπουραζάνι  Κόνιτσας-Ιωαννίνων, έχουμε δημιουργήσει από το 1990 το Περιβαλλοντικό Πάρκο ‘Μπουραζάνι’ εντός του οποίου φιλοξενούνται 850 άγρια ζώα. Κάθε χρόνο, κάτω από την καθοδήγηση του Κτηνιάτρου του Πάρκου, πρέπει να απομακρυνθούν υποχρεωτικά 50-80 ζώα για την διατήρηση της ισορροπίας του ζωικού πληθυσμού του πάρκου. Έτσι, κατασκευάσαμε ένα ειδικό κτίριο, για την υποδοχή αυτών των ζώων. Ο τοπικός κτηνίατρος του δημοσίου κάνει τον κρεοσκοπικό έλεγχο, και μετά σε ειδικούς κλιματισμένους χώρους γίνεται η επεξεργασία του κρέατος.

Περισσότερα »
Το τυρί τυρογάλακτος «Ούρδα»

Το τυρί τυρογάλακτος «Ούρδα»

Η Ούρδα αποτελεί ένα εκλεκτό τυρί τυρογάλακτος (φωτ. 1) το οποίο μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να συντηρηθεί ως και ένα έτος χωρίς να χάνει τα ευρέως αποδεκτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Έχει συμπαγή-σφιχτή δομή, ελάχιστες τρύπες, πλούσια γεύση και ευχάριστο άρωμα.

Περισσότερα »
Φρούτα

Φρούτα

Η καλλιέργεια πεπονιού στην περιοχή Καλλιθέα του Δήμου Κόνιτσας, αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα για την οικονομία της περιοχής εδώ και δεκαετίες. Οι πεπονοπαραγωγοί της περιοχής έχουν μια μακρά παράδοση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, καθώς έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν, έχοντας έτσι μια ιδιαίτερη εμπειρία που δεν μπορεί να αποκτηθεί με τη θεωρητική γνώση.

Περισσότερα »
Κρασί/Τσίπουρο

Κρασί/Τσίπουρο

Η Κόνιτσα έχει παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου. Σε όλα τα χωριά το Νοέμβριο γίνεται απόσταξη του τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο. Η απόσταξη ήταν και παραμένει μια ευκαιρία γλεντιού και κεφιού.

Περισσότερα »
Γλυκά

Γλυκά

Εκείνο που θα σας εντυπωσιάσει στην Κόνιτσα είναι τα γλυκά της. Μικρές βιοτεχνίες παρασκευάζουν μεγάλη ποικιλία από γλυκά του κουταλιού, του ταψιού, μαρμελάδες, λικέρ, μπακλαβά, κλωστάρι και το ξεχωριστό Σκερ Μπουρέκ, που γίνεται από απόσταγμα αγριοτριανταφυλλιάς και αμύγδαλου.

Περισσότερα »