Τα πιο πρόσφατα

Νέα & Δελτία Τύπου

ΣΩΖΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΖΕΡΜΑΣ

28 Νοέμβριος 2013

Μετά από τις συνεχείς προσπάθειες της παρούσας Δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την 8η ΕΒΑ, υπογράφηκε τελικά από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), η μελέτη αναστήλωσης της ιστορικής Μονής Ζέρμας, του Δήμου Κόνιτσας.

Στις 21/11/2013 στάλθηκε η μελέτη στην 8Η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το έργο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, η οποία θα γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου, στο Πρόγραμμα ΕΑΠΕΚ. Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στις 550.000€.

Από το πρώτο εξάμηνο της θητείας της, η παρούσα Δημοτική Αρχή έκρινε ότι έπρεπε αυτό, το τόσο σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, να υποστυλωθεί άμεσα, για να αποφευχθεί η κατάρρευσή του. Για το λόγο αυτό προέβη σε σχετικές εργασίες στερέωσης, που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2011.

Όπως τόνισε η κ. Έφη Αβραμίδου, προϊσταμένη στο Κ.Α.Σ., οι εργασίες υποστύλωσης έσωσαν το μνημείο. Πρόσθεσε ακόμη ότι η κατασκευή του έργου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ιδιαίτερες γνώσεις, γι’αυτό και η επιλογή του αναδόχου πρέπει να γίνει με ποιοτικά κριτήρια και με βάση την εμπειρία του σε ανάλογα έργα.