Μόλιστα Μόλιστα Μόλιστα Μόλιστα Μόλιστα

Δείτε εικόνες από τις ομορφιές στη γύρω περιοχή του οικισμού

Φωτογραφικό Υλικό

Περισσότερες φωτογραφίες

Βοηθήστε μας να
εμπλουτίσουμε τη
σελίδα του οικισμού με περισσότερα κείμενα, φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία. Ας προσπαθή- σουμε όλοι μαζί να αναδείξουμε τον τόπο μας!

Στείλτε email στο:

info@konitsa.gr
Μονή Εισοδίων Θεοτόκου

Μονή Εισοδίων Θεοτόκου

Μονές

Απόσταση: 0,02 χλμ
Γεφύρι Μαύρης Πέτρας

Γεφύρι Μαύρης Πέτρας

Γεφύρια

Απόσταση: 2,28 χλμ
Γεφύρι Βέργου

Γεφύρι Βέργου

Γεφύρια

Απόσταση: 2,75 χλμ
Μονή Στράτσιανης

Μονή Στράτσιανης

Μονές

Απόσταση: 4,62 χλμ

Δείτε τα κοντινα αξιοθέατα του χωριού

Κοντινά Αξιοθέατα

Περισσότερα

Δείτε που βρίσκεται ο οικισμός.

Χάρτης

Δείτε τον χάρτη

Πανηγύρια και σταθερές εκδηλώσεις του οικισμού

15 Αύγ
Γιορτή Κοίμησης Θεοτόκου Παραδοσιακό πανηγύρι.

Πληροφορίες & Ιστορία

Μόλιστα

Σύμφωνα όμως με την παράδοση, μια επιδημία ευλογιάς αποδεκάτισε τους κατοίκους και όσοι απέμειναν μετοίκησαν στους τρεις οικισμούς (Μεσαριά, Γανναδιό, και Μοναστήρι). Αν και δεν είναι ιστορικά τεκμηριωμένη η ακριβής χρονολογία ίδρυσης του οικισμού, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Σήμερα και τα τρία χωριά έχουν  ελάχιστους κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συνταξιούχοι.

Στη Μόλιστα, αξιόλογη είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο του χωριού, που κτίστηκε το 1864, με προσωπική εργασία των κατοίκων. Έχει περίτεχνο τέμπλο, έργο ταλιαδόρων από το Μέτσοβο, που θα σας εντυπωσιάσει, ενώ το ψηλό καμπαναριό κοντά στην γέρικη βελανιδιά και το όμορφο χαγιάτι της εκκλησσίας συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα της πλατείας. Σε γραφικές τοποθεσίες μέσα και γύρω από το χωριό είναι χτισμένα  όμορφα ξωκλήσια: η Αγία Παρασκευή, η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Μηνάς, οι Άγιοι Απόστολοι, η Παναγία της Γιώγκου, ο Άη – Λιάς, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Μεταμόρφωση του  Σωτήρος, και η  Αγία Τριάδα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μόλιστας ήταν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και  κυρίως μάστοροι (χτίστες πέτρας, πελεκάνοι, πηλοφόροι, σοβατζήδες ή μαραγκοί). Ονομαστά μπουλούκια της Μόλιστας  τον προηγούμεναο αιώνα ήταν του Βασιλείου Χαρισιάδη και του Αθανασίου Σερίφη. Επίσης πολλοί άντρες του χωριού ήταν ονομαστοί έμποροι στο Βουκουρέστι και στο Κάιρο και χαριτολογώντας λέγεται ότι «κουβαλούσαν τις λίρες με τα τσουβάλια στο χωριό τους».

Τα σπίτια της Μόλιστας έχουν φρουριακό χαρακτήρα με αρχοντόσπιτα που συναγωνίζονται σε ομορφιά το ένα το άλλο, αλλά υπάρχουν και λιτά σπίτια που σε πολλά από αυτά οι στέγες είναι ενωμένες. Ο απλούστερος τύπος του σπιτιού είναι ορθογώνιος. Το σπίτι αποτελείται από δύο ορόφους, το κατώι (για τα ζώα, κελάρι και μπίμτσα) και το ανώι (κρεβάτα, οντά, μαντζάτο, γωνιά). Παλιότερα στο χωριό λειτουργούσαν  δύο μύλοι.

Στη Μόλιστα υπάρχουν αναρίθμητες δροσερές πηγές με κρυστάλλινο νερό. Η πιο πλούσια και γραφική είναι η βρύση του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην άκρη του περιβόλου της εκκλησίας κάτω από τις αιώνιες βελανιδιές. Άλλες πηγές συναντάμε στους Λετσιάδες, Γιουγιάδες, Τζουάδικο, Καλλιμάνου, Δέσης, Σιόπιτο, Πηγαδούλι.

Από την κορυφή του ομαλού λόφου «Τζιαντόρα», στο δρόμο για το Γανναδιό μπορείτε να θαυμάσετε τη Μόλιστα, την κοιλάδα του Σαραντάπορου, τις κορυφογραμμές του Γράμμου και τον πυκνοδασωμένο Κλέφτη.

Στην πλατεία του χωριού, το πρώτο Σάββατο μετά το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται αναβίωση των φημισμένων γλεντιών με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Κατά το παρελθόν συνηθίζονταν για δυο τρεις φορές το χρόνο η προσφορά εθελοντικής εργασίας από τις κοπέλες του χωριού στα βακούφικα κτήματα. Η μέρα τελείωνε με γλέντι στην πλατεία του χωριού. Άλλη ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη Μόλιστα αποτελούσε  το έθιμο για την εξοικονόμηση λαδιού για τις ανάγκες της εκκλησίας κατά ην ημέρα των Θεοφανίων με την δημοπρασία του σταυρού και της εικόνας.

Τα γλέντια στη Μόλιστα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: οι «Εσπερίδες» (μεζέδες και κρασί διέθετε ο οικοδεσπότης), τα «Ζιαφέτια» (γίνονταν στην ύπαιθρο) και οι δημοτικοί χοροί με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού (Αποκριές, Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτομαγιά). Αγαπημένοι χοροί της περιοχής είναι οι: Ρόβας, Κλέφτες, Παπαδιά, Μπεράτι, Αλεξάνδρα, Διπλός, Νταλιάνα, Παλαμάκια. Στο χωριό εδρεύει Σύλλογος Μολιστινών. Η Μόλιστα διαθέτει παραδοσιακό ξενοδοχείο που προσφέρει και εκλεκτά εδέσματα.

Βρείτε τον οικισμό στον χάρτη

Μονή Εισοδίων Θεοτόκου

Βρίσκεται σε δασωμένη περιοχή λίγο πιο πάνω από το χωριό Μοναστήρι και φτάνει κανείς εκεί ακολουθώντας αριστερή ...

Απόσταση από χωριό: 0,02 χλμ

Μονές

Μονή Εισοδίων Θεοτόκου

Περισσότερα »
Γεφύρι Μαύρης Πέτρας

Χαρακτηριστικό του γεφυριού της Μαύρης Πέτρας (1817), λίγο πριν την είσοδο του χωριού Πουρνιά, είναι τα τεταρτοκ...

Απόσταση από χωριό: 2,28 χλμ

Γεφύρια

Γεφύρι Μαύρης Πέτρας

Περισσότερα »
Γεφύρι Βέργου

Στον παραπόταμο του Σαραντάπορου, Κρυονέρι, δίπλα από το παλιό χάνι του Βέργου (ή χάνι Κουλιούς), κοντά στο χωρι...

Απόσταση από χωριό: 2,75 χλμ

Γεφύρια

Γεφύρι Βέργου

Περισσότερα »
Μονή Στράτσιανης

 Σε απόσταση 20 λεπτών από το χωριό, ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί στα ερείπια της Μονής Αγ. Τριάδας  Στράτσιανης, η...

Απόσταση από χωριό: 4,62 χλμ

Μονές

Μονή Στράτσιανης

Περισσότερα »
Εμφάνιση περισσότερων
Σερίφης Ευάγγελος
  • 2655024090

Σερίφης Ευάγγελος

Κατηγορία: Διαμονή | Οικισμός: Μόλιστα | Απόσταση: 0,07 χμ

Ξενοδοχείο Περιστέρω

Ξενοδοχείο Περιστέρω

Κατηγορία: Διαμονή | Οικισμός: Πουρνιά | Απόσταση: 2,67 χμ

Ξενώνας Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας 'ΤΟ ΚΕΡΑΣΟΒΟ'

Ξενώνας Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας 'ΤΟ ΚΕΡΑΣΟΒΟ'

Κατηγορία: Διαμονή | Οικισμός: Αγία Παρασκευή | Απόσταση: 7,17 χμ

Εμφάνιση περισσότερων