Τα πιο πρόσφατα

Νέα & Δελτία Τύπου

Δημιουργία πλατφόρμας πρότυπων καλλιεργειών του κάμπου της Κόνιτσας σε συνεργασία με το Δήμο Κόντσας

31 Μάρτιος 2014

Τον Ιούνιο 2013, η κοινωνική εθελοντική δράση «Agroparago» στα πλαίσια της υποτροφίας Αγγελόπουλος 2013 και με τη σύμφωνη γνώμη και συνεργασία του Δήμου Κόνιτσας, ξεκίνησε την υλοποίηση του έργου για τη δημιουργία πλατφόρμας πρότυπων καλλιεργειών της πεδιάδας, προσαρμοσμένες στα κλιματικά, εδαφικά, φυσικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Η εθελοντική διεπιστημονική ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Μετσόβιου Διεπιστημονικού Κέντρου Έρευνας πραγματοποίησε έρευνα στη περιοχή, ξεκινώντας με την ψηφιακή καταγραφή των ιδιοκτησιών του κάμπου, τη δειγματοληψία εδαφών σε συνεργασία με το Biolab Epirus που προσέφερε τις χημικές αναλύσεις και τη διεξαγωγή ημερίδων ενημέρωσης των αγροτών της Κόνιτσας και ενώ παράλληλα έκανε καταγραφή των προβλημάτων των αγροτών.

Μέσα από τη συλλογή των στοιχείων και την επεξεργασία τους, προέκυψαν οι προτάσεις των καλλιεργειών και οι τρόποι  διαχείρισης της πεδιάδας.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ακαλλιέργητα ξερικά εδάφη της περιοχής προτείνετε να καλλιεργηθούν με ενδημικά είδη ανταγωνιστικά στην αγορά, ενώ ο κύριως αδρευόμενος κάμπος απαιτεί εδαφικές βελτιώσεις, αλλαγή καλλιεργειών ή και αγρανάπαυση λόγου του μεγάλου φορτίου λιπασμάτων ανά τα έτη.

 

Ενώ παράλληλα μέσα από τη καταγραφή των προβλημάτων των αγροτών της περιοχής, με σημαντικότερο πρόβλημα την προβολή και προώθηση των προϊόντων, προέκυψε η δημιουργία της ιστοσελίδας www.agroparago.com , όπου μπορούν οι παραγωγοί της περιοχής να καταχωρήσουν ποιοί είναι, που βρίσκονται και τι παράγουν. Μέσω αυτής της ιστοσελίδας και δωρεάν, θα μπορέσουν να διαφημίσουν την παραγωγή τους αλλά και να προβάλουν τα προϊόντα της περιοχής τους.

 

Ό Δήμος Κόνιτσας στήριξε τη προσπάθεια της ομάδας καθόλη τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, προσφέροντας φιλοξενία  στην ομάδα του «Agroparago», διαθέσιμο υλικό για την έρευνα και συμβολή στη διογράνωση των ημερίδων.

 

Οι δημότες έχουν στη διάθεση τους τις προτάσεις των πρότυπων καλλιεργειών για την πεδιάδα της Κόνιτσας.

 

Η ιστοσελίδα του δήμου Κόνιτσα θα φιλοξενήσει και διαχειριστεί τη βάση δεδομένων, την οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκέπτονται διαδικτυακά.

 

Η εθελοντική ομάδα αποτελείται από τους, Ναταλία Μπαλάφα Δασολόγος/Περιβαλλοντολόγος, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος Γεωπόνος,  Κυριακή Κτενά Μηχ/κός Χωροταξίας, Κωνσταντίνα Βερροίου Πολιτικός Μηχ/κός, Μαρία Νίκου Μηχ/κός Χωροταξίας, μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του Μετσόβιου διεπιστημονικού Κέντρου Έρευνας.

 

Πληροφορίες:

 

Ναταλία Μπαλάφα

Γεωτεχνικοί Σύμβουλοι

Γρ. Σακκά & Ζυγομάλη 14, Ιωάννινα, 45332

τηλ/fax: 2651403430

email: info@agroparago.com