Τα πιο πρόσφατα

Νέα & Δελτία Τύπου

Ο Δήμος Κόνιτσας φιλοξένησε τη δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας και το πρώτο εργαστήριο του ευρωπαϊκού έργου SSMNatuRe

20 Δεκέμβριος 2013

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερη συνάντησης της Επιτροπής Εποπτείας (Steering Committee) του Ευρωπαϊκού Έργου ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΛΒΑΝΙΑΣ με ακρωνύμιο SSMNatuRe. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση του έργου και την προβολή του, ενώ εκτενής ήταν η αναφορά από τους εταίρους για το τελικό παραδοτέο του έργου που αφορά στη δημιουργία ενός Οδηγού – Σχεδίου Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Φυσικών Πόρων στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Αλβανίας.

Παράλληλα, ο Δήμος οργάνωσε το πρώτο εργαστήριο, όπου παρουσιάστηκε η μεθοδολογία και η διαδικασία παρακολούθησης των φυσικών πόρων της περιοχής με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων. Οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2013. Το παρόν στις συναντήσεις έδωσαν εκτός από το Δήμο Κόνιτσας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Αναπτυξιακή της Αυλώνας, η Περιφέρεια Αργυροκάστρου και η Ένωση Βιολόγων Αλβανίας. Το παρόν έδωσαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κόνιτσας, η Δασική Υπηρεσία της Κόνιτσας, το 583 Τάγμα Πεζικού και η Αστυνομική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς συνεργάτες του Δήμου, η διαδικασία παρακολούθησης θα γίνεται με τη χρήση  συστημάτων λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων που προέρχονται τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Οργανισμό (Eumesat) όσο και από την Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA), τα οποία σε συνδυασμό με προηγμένα γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα (GIS) μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική υποδομή που να συμβάλει στη διαχείριση κρίσης κατά τη διάρκεια φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές, σεισμική δραστηριότητα, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και στην παρακολούθηση  βλάστησης, και άλλων φυσικών πόρων της περιοχής ενδιαφέροντος, κλπ.

Το σύστημα προσφέρει υπηρεσίες σε τρία στάδια: 

  • Πρόληψης, (πχ. .επικινδυνότητα πυρκαγιάς ή πιθανότητα πλημμύρας, σχέδια αντιμετώπισης, μελέτη βέλτιστων πρακτικών)
  • Διαχείρισης Ενδεχομένη Κρίσης ή περιβαλλοντικής μεταβολής (πχ. εντοπισμός σημαντικότερων μετώπων πυρκαγιών, εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας, εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων), και
  • Αποτίμησης και αναφοράς περιβαλλοντικών παραγόντων. (πχ. αποτίμηση καμένων εκτάσεων, περιοχές με κάλυψη σε νερό, χιόνι, καπνό)

Μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του συστήματος είναι η αποστολή ειδοποιήσεων κινητής τηλεφωνίας (sms) αλλά και e-mail σε περίπτωση που ανιχνευθεί έντονο καιρικό φαινόμενο, σεισμός ή πυρκαγιά στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κόνιτσας, κ. Παναγιώτης Γαργάλας ανέφερε πως «Ο Δήμος Κόνιτσας σύντομα θα εγκαταστήσει το σύστημα και θα λαμβάνει δορυφορικά δεδομένα, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν για παρακολούθηση των περιβαλλοντικών πόρων όχι μόνο της περιοχής ευθύνης του, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ηπείρου». Ο αντιδήμαρχος Κόνιτσας, κ. Απόστολος Ραπακούσιος δήλωσε πως «το σύστημα που θα εγκατασταθεί στην Κόνιτσα θα λαμβάνει δεδομένα μέσω δορυφόρου και θα μας δίνεται η δυνατότητα μέσω κατάλληλης επεξεργασίας να έχουμε πρόγνωση για ακραία φαινόμενα που μπορεί να επηρεάσουν το φυσικό περιβάλλον».

Η επόμενη συνάντηση του έργου προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στο Αργυρόκαστρο στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2014, όπου παράλληλα με την τελευταία συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας θα πραγματοποιηθεί Διαβούλευση με σκοπό την παρουσίαση στους εμπλεκόμενους φορείς των Βέλτιστων Πρακτικών σε επίπεδο Ευρώπης της περιβαλλοντικής παρακολούθησης των φυσικών πόρων, σε θέματα κυρίως Διαχείρισης Πυρκαγιών και Διαχείρισης Υδάτων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 75% και υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013.