Λουτρά Καβασίλων

Βόρεια της Μονής Παναγίας,, στην αριστερή όχθη του Σαραντάπορου, βρίσκονται τα θειούχα ιαματικά λουτρά Καβασίλων (υψ. 410 μ.). Απέχουν 5,5 χλμ. από τον οικισμό (και περίπου 16,5 χλμ από την Κόνιτσα)  και διαθέτουν κατάλληλη υποδομή για λουτροθεραπείες.

Θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, καθώς και δερματικών, ορθοπεδικών και γυναικολογικών παθήσεων. Επίσης οι εισπνοές συμβάλλουν στη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως ασθματικές καταστάσεις, βρογχίτιδες, χρόνια πνευμονικά εμφυσήματα, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα κά.. Θεραπευτικές ιδιότητες, εκτός από το νερό, έχει και η λάσπη με την οποία επαλείφονται συχνά οι λουόμενοι.

Η θεραπευτική ιδιότητα τον πηγών ήταν γνωστή από την μέση βυζαντινή εποχή για την ίαση καταγμάτων. Τα παλαιά λουτρά, που βρίσκονταν  στην απέναντι όχθη του Σαραντάπορου, στον τόπο που ανήκει στο χωριό Πυξαριά, καταστράφηκαν στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου  πολέμου.

Ο χώρος τον λουτρών αποτελείται από μια μεγάλη πισίνα, που το νερό της φτάνει την θερμοκρασία των 38ο, καθώς και από υδροθεραπευτήριο με δυο αίθουσες, μια ανδρών και μια γυναικών. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει μια μεγάλη πισίνα που η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 32ο C.

Στις εγκαταστάσεις των λουτρών λειτουργεί ιατρείο και καφέ-εστιατόριο. Tα λουτρά λειτουργούν μόνο τη θερινή περίοδο (από τις 1 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου) κάθε χρόνο.