Γλυκά

Γλυκά

Εκείνο που θα σας εντυπωσιάσει στην Κόνιτσα είναι τα γλυκά της. Μικρές βιοτεχνίες παρασκευάζουν μεγάλη ποικιλία από γλυκά του κουταλιού, του ταψιού, μαρμελάδες, λικέρ, μπακλαβά, κλωστάρι και το ξεχωριστό Σκερ Μπουρέκ, που γίνεται από απόσταγμα αγριοτριανταφυλλιάς και αμύγδαλου.

Κλωστάρι

Το Κλωστάρι είναι μια παραδοσιακή κονιτσιώτικη συνταγή μπακλαβά που δεν υπάρχει σε άλλη περιοχή της Ελλάδος. Βασικό συστατικό της συνταγής είναι η πλούσια αναλογία σε καρύδι, πλεονέκτημα στο γευστικό αποτέλεσμα του προϊόντος, καθώς εμπλουτίζεται με μέλι, κανέλλα και μοσχοκάρυδο. Τα εύπεπτα φύλλα του είναι λιγοστά.

Το βούτυρο ή το ελαιόλαδο συμμετέχουν στη συνταγή χωρίς να δίνουν υπερβολικές θερμίδες.  Η γέμιση καρυδιού και τα φύλλα «κλώθονται» (εξ’ου και το κλωστάρι) και σουρώνονται σχηματίζοντας μικρές πτυχές κατά μήκος που εγκλωβίζουν όλα τα αρρώματα των υλικών.

Σκερ Μπουρέκ

Το Σκερ Μπουρέκ είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που το συναντά κανείς στην περιοχή της Κόνιτσας. Ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια και στην Τουρκοκρατία παίρνει το όνομα «Σεκέρ Μπουρέκ» και ιδιωματικά «Σκερ Μπουρέκ» που σημαίνει ζαχαρένια πίτα. Ζυμώνεται παραδοσιακά με ζάχαρη και γκιούλς (ροδόσταγμα) και εμπλουτίζεται με αμύγδαλο.

Το κερνάμε σε γάμους και αρραβώνες επειδή συμβολίζει την αγνότητα λόγω του λευκού χρώματος. Το άρωμα του το παίρνουμε από μαγιάτικα τριαντάφυλλα.