Δρακόλιμνες

Αν και η  παρουσία μικρών λιμνών στα μεγάλα υψόμετρα των βουνών της Κόνιτσας δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, εδώ βρίσκονται οι δύο πιο γνωστές αλπικές λίμνες της χώρας μας, η Δρακόλιμνη  του Σμόλικα και η Δρακόλιμνη της Τύμφης.

Ωστόσο, άλλες μικρότερες σε έκταση λίμνες, λιγότερο βαθιές ή παροδικού χαρακτήρα, συναντώνται σε ορισμένες ακόμα θέσεις, κοντά σε πηγές ή σε κοιλότητες όπου καταλήγουν τα ρυάκια από το χιόνι που λειώνει την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Τέτοιες μικρές λίμνες, για παράδειγμα, υπάρχουν στο Σμόλικα (π.χ. Επτά βρύσες), στο Ταμπούρι, στη Βασιλίτσα και φυσικά στο Γράμμο (Αετομηλίτσα). Οι λίμνες αυτές έχουν μεγάλη σημασία για τη διατροφή και αναπαραγωγή των τεσσάρων τουλάχιστον από τα δέκα είδη αμφιβίων που ζουν στην περιοχή της Κόνιτσας {αλπικός τρίτωνας (Triturus alpestris), βομβίνη (Bombina variegata), πρασινόφρυνος (Bufo viridis) και λοφιοφόρος τρίτωνας (Triturus cristatus)}, προσφέρουν νερό στα κοπάδια των κτηνοτροφικών ζώων που ανεβαίνουν εκεί το καλοκαίρι και δίνουν στο τραχύ ορεινό τοπίο μια ιδιάιτερη χάρη.

Νεροπρίονο

Νεροπρίονο

Νερόμυλοι

Απόσταση: 6.43 χλμ

Δείτε κοντινά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε

Κοντινά Αξιοθέατα

Εντοπίστε το στον χάρτη

Πρόσβαση

Περισσότερα

Περισσότερες Φωτογραφίες