Λουκάνικα από αγριόχοιρο και πλατώνι (ελάφι)

Λουκάνικα από αγριόχοιρο και πλατώνι (ελάφι)

Στο Μπουραζάνι  Κόνιτσας-Ιωαννίνων, έχουμε δημιουργήσει από το 1990 το Περιβαλλοντικό Πάρκο ‘Μπουραζάνι’ εντός του οποίου φιλοξενούνται 850 άγρια ζώα. Κάθε χρόνο, κάτω από την καθοδήγηση του Κτηνιάτρου του Πάρκου, πρέπει να απομακρυνθούν υποχρεωτικά 50-80 ζώα για την διατήρηση της ισορροπίας του ζωικού πληθυσμού του πάρκου. Έτσι, κατασκευάσαμε ένα ειδικό κτίριο, για την υποδοχή αυτών των ζώων. Ο τοπικός κτηνίατρος του δημοσίου κάνει τον κρεοσκοπικό έλεγχο, και μετά σε ειδικούς κλιματισμένους χώρους γίνεται η επεξεργασία του κρέατος.

Στο Μπουραζάνι  Κόνιτσας-Ιωαννίνων, έχουμε δημιουργήσει από το 1990 το Περιβαλλοντικό Πάρκο ‘Μπουραζάνι’, που βρίσκεται σε ένα δάσος δρυός εκτάσεως 2050 στρεμμάτων. Εντός του Περιβαλλοντικού Πάρκου φιλοξενούνται 850 άγρια ζώα  (ελάφια, πλατώνια, αγριογούρουνα, αγριοπρόβατα (mouflon), αγρίμια της Κρήτης και λίγα ζαρκάδια). Μέσα στο πάρκο υπάρχει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ‘Μπουραζάνι’ (www.bourazani.com).

Κάθε χρόνο, κάτω από την καθοδήγηση του Κτηνιάτρου του Πάρκου, πρέπει να απομακρυνθούν υποχρεωτικά 50-80 ζώα για την διατήρηση της ισορροπίας του ζωικού πληθυσμού του πάρκου (υπέρβαρα αγριογούρουνα, ατίθασα πλατώνια, ζώα με έντονη τριβή στην οδοντοστοιχία τους κλπ.

Από τα τέλη του 2008 κατασκευάσαμε ένα ειδικό κτίριο, στην θέση «Παλαιόκηπος» του Πάρκου, για την υποδοχή αυτών των ζώων. Ο τοπικός κτηνίατρος του δημοσίου κάνει τον κρεοσκοπικό έλεγχο, και μετά σε ειδικούς κλιματισμένους χώρους γίνεται η επεξεργασία του κρέατος.

Το κρέας των αγριόχοιρων πριν από οποιαδήποτε επεξεργασία εξετάζεται υποχρεωτικά για την ύπαρξη ή όχι του παρασίτου Trichinella spiralis.

Η θέση  «Παλαιόκηπος» βρίσκεται μέσα στο δάσος δρυός του Πάρκου, δίπλα σε ένα μεγάλο ρέμα (ρέμα ‘Παλαιόκηπος’) από το οποίο διέρχονται ανοδικά ή καθοδικά ρεύματα αέρος που περιέχουν μεγάλο αριθμό αρωματικών ουσιών λόγω της μοναδικής βιοποικηλότητας της χλωρίδας που παρουσιάζει η περιοχή «Μπουραζάνι» σε επίπεδο Ευρώπης.

Η μοναδική βιοποικηλότητα της χλωρίδας σε επίπεδο Ευρώπης έχει αποδειχθεί μετά από την καταγραφή αυτής που έχει πραγματοποιήσει το Περιβαλλοντικό Πάρκο ‘Μπουραζάνι’ από το 1994 έως σήμερα και την έκθεσή της στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ‘Μπουραζάνι’. Έχουμε καταγράψει 850 είδη φυτών και δένδρων  σε έκταση 10.000 στρεμμάτων, και μεταξύ αυτών είναι και 51 είδη από άγριες ορχιδέες.

Επίσης η μοναδική βιοποικηλότητα της χλωρίδας μας δίνει και μοναδική βιοποικηλότητα στις πεταλούδες σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρώπης. Έχουμε καταγράψει 113 είδη από πεταλούδες, που αντιστοιχεί στο 49% των πεταλουδών της Ελλάδας και στο 25% των πεταλουδών της Ευρώπης.

Στο ειδικό κτίριο που έχουμε κατασκευάσει στην θέση ‘Παλαιόκηπος’ υπάρχει ειδική αίθουσα για την φυσική ωρίμανση των κρεατοσκευασμάτων (λουκάνικα από αγριόχοιρο και ελάφι(Πλατώνι)). Στην αίθουσα αυτή εισέρχεται ο αρωματικός αέρας από τα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα αέρος, του ρέματος  ‘Παλαιόκηπος’ που είναι δίπλα στο κτίριο, και προσδίδει στο τελικό προϊόν μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη και μοναδική γεύση.

 

Τα προϊόντα μας:

  • Λουκάνικα από αγριογούρουνο φυσικής ωρίμανσης: μετά τον έλεγχο του κρέατος του αγριόχοιρου για την εργαστηριακή διαπίστωση μη ύπαρξης του παρασίτου Trichinella spiralis προσθέτουμε μπαχαρικά και ενθηκεύουμε το κρέας σε φυσικό έντερο χοίρου. Το προϊόν οδηγείται στον θάλαμο φυσικής ωρίμανσης όπου παραμένει 7 – 15 ημέρες. Μετά το πέρας της ωρίμανσης συσκευάζεται σε γυάλινα ειδικά δοχεία, όπου τα λουκάνικα κομμένα σε μερίδες εμβαπτίζονται σε ηλιέλαιο ή  καλύπτονται με κερί και συντηρούνται σε θερμοκρασία 2 – 4ο C. Η περιγραφόμενη ανωτέρω ειδική συσκευασία τους δίνει χρόνο ζωής έως και 12 μήνες. Το προϊόν καταναλώνεται θερμικά επεξεργασμένο όπως αναφέρεται και στην οπίσθια επιφάνεια του βάζου. 
  • Λουκάνικα από Πλατώνι (ΕΛΑΦΙ)  φυσικής ωρίμανσης: Τα Πλατώνια (Dama-Dama) είναι τα μικρόσωμα ελάφια που στην Ελλάδα βρίσκονται στην Ρόδο, στη Λήμνο και στο Μπουραζάνι. Οι μυϊκές ίνες  από το  κρέας τους είναι μικρές και τρυφερές σε αντίθεση με τα μεγάλα ελάφια (ελάφια της Πάρνηθας και της βόρειας Ευρώπης– Cervus elaphus) των οποίων οι μυικές ίνες είναι μεγάλες και σκληρές.   

Μετά τον κρεοσκοπικό έλεγχο του κρέατος των πλατωνιών (ελαφιών) και την εργαστηριακή αιματολογική εξέταση για την διαπίστωση μη ύπαρξης  Βρουκέλωσης  προσθέτουμε μπαχαρικά και ενθηκεύουμε το κρέας σε φυσικό έντερο μόσχου (έτσι μπορούν να καταναλώσουν το προϊόν η Εβραϊκή κοινότητα και άτομα που είναι Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα). Το προϊόν οδηγείται στον θάλαμο φυσικής ωρίμανσης όπου παραμένει 7 – 15 ημέρες. Μετά το πέρας της ωρίμανσης συσκευάζεται σε γυάλινα ειδικά δοχεία, όπου τα λουκάνικα κομμένα σε μερίδες εμβαπτίζονται σε ηλιέλαιο ή  καλύπτονται με κερί και συντηρούνται σε θερμοκρασία 2 – 4ο C. Η περιγραφόμενη ανωτέρω ειδική συσκευασία τους δίνει χρόνο ζωής έως και 12 μήνες. Το προϊόν καταναλώνεται θερμικά επεξεργασμένο όπως αναφέρεται και στην οπίσθια επιφάνεια του βάζου.

 

Για τα προϊόντα  Paleokipos “Bourazani”:

Γ. Τάσσος

Κτηνίατρος  DEA

 

Paleokipos “Bourazani”

44100 Bourazani Konitsas GR

Tel: +30 26550 61283, 61320

Fax: +30 26550 61321

Email: burazani@otenet.gr

Website: www.bourazani.com.gr

Φωτογραφικό υλικό