Κόνιτσα - Κορυφή Τραπεζίτσας

Αφετηρία για την κύρια ανάβαση στο βουνό είναι η Κόνιτσα και συγκεκριμένα το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου, που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Κόνιτσας και Ελευθέρου.

Από εκεί ανηφορίζετε δεξιά, αρχικά σε πλαγιά -υπάρχει ενδεικτική πινακίδα- και κατόπιν σε παλιά χωράφια, μπαίνετε στο δάσος και ακολουθείτε νοτιοανατολική κατεύθυνση. Περνάτε από τις τοποθεσίες Ασπροχώματα και Γόνη και αμέσως μετά ακολουθείτε το αριστερό παρακλάδι της διαδρομής που σας βγάζει απευθείας στην κορυφή.

Εναλλακτικά για την επιστροφή, μπορείτε να ακολουθήσετε για λίγο την κορυφογραμμή προς το γειτονικό Ροϊδοβούνι και αμέσως μετά να κατηφορίσετε προς την τοποθεσία Καρουτιά στα 1750μ, όπου και η μοναδική πηγή του βουνού με νερό όλο το χρόνο.

Από εκεί μετά από μια σύντομη πορεία προς τα δυτικά φτάνετε σε διάσελο δυτικά της κορυφής, από όπου κατηφορίζοντας σε καλογραμμένο μονοπάτι συναντάτε το μονοπάτι της ανάβασης το οποίο και ακολουθείται προς τα κάτω. Όλη η διαδρομή γίνεται μέσα σε πυκνή βλάστηση από έλατα, μαυρόπευκα, οξιές και ψηλά εξαίσια ρόμπολα.

Βαθμός δυσκολίας: μέτριος.   Χρόνος πορείας: 4,30 ώρες.     Σήμανση: πινακίδες κίτρινου χρώματος. Υψομετρική διαβάθμιση: 900μ- 2022μ.