Πληκάτι - Κορυφή Γράμμου

Η διαδρομή αρχίζει από το χωριό Πληκάτι που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.240μ και έχει αρχικά βόρεια- βορειοανατολική κατεύθυνση. Κατευθύνεστε προς τον Ξηροπόταμο, τον οποίο διασχίζετε εγκάρσια και στη συνέχεια προς το Μεσοπόταμο.

Περνάτε την κοίτη του ρέματος και  με βορειοανατολική κατεύθυνση αρχίζετε να ανηφορίζει έως ότου συναντήσετε τη συμβολή του ρέματος με άλλο μικρότερο ρέμα (1 ώρα). Από εδώ ανηφορίζετε ανάμεσα από τις τοποθεσίες  Μελούρα και Σκάλα βαδίζοντας σε μία μεγάλη πλαγιά με αρκετή κλίση και κουραστική ανηφόρα μέχρι να καταλήξετε στον αυχένα ανάμεσα από τις δύο μεγάλες κορυφές του βουνού αυτού: το Περήφανο και την Τσούκα αλ Πέτσιου ή αλλιώς 2520, όπως είναι περισσότερο γνωστή (3 ώρες).

Από εκεί με δυτική πορεία για 1 ώρα περίπου οδηγείστε στην κορυφή, όπου το τελευταίο τμήμα είναι αρκετά ανηφορικό. Στην κορυφή υπάρχει το γκρεμισμένο εκκλησάκι της Παναγιάς, το οποίο θυμίζει τις τραγικές στιγμές του εμφυλίου πολέμου. Η θέα από την κορυφή είναι καταπληκτική. Αντικρύζετε την Τύμφη (Γκαμήλα), το Σμόλικα, τα βουνά της Αλβανίας και τις πλαγιές του Γράμμου. Η διαδρομή αυτή δεν έχει καλή σήμανση. Συναντάτε κατά καιρούς κόκκινες κουκίδες και σημάδια με πέτρες. Έχει όμως καλή ορατότητα προς τις κορυφές, πράγμα που βοηθά τον περιπατητή να προσανατολιστεί. Η διαδρομή αρχικά διασχίζει τα παλιά χωράφια του χωριού που σήμερα έχουν δασωθεί σε μεγάλο βαθμό με βελανιδιές. Στην ανηφόρα συναντούμε οξιές και μετά το τοπίο στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι γυμνό.

Εναλλακτικά από το Πληκάτι για την κορυφή μπορεί να ανέβει κανείς  ακολουθώντας μια άλλη διαδρομή, η οποία βρίσκεται, σχεδόν σε όλο το μήκος της, ακριβώς στη συνορικαή γραμμή Ελλάδας- Αλβανίας. Συγκεκριμένα, μετά από 20 λεπτά πορείας σε χωματόδρομο, στα βόρεια- βορειοανατολικά  του χωριού, ακολουθεί κανείς μονοπάτι με κατεύθυνση βορειοδυτική προς την κορυφή Ροσντόλι (1975μ). Από εκεί στρέφεστε βόρεια, αφήνωντας το κυρίως μονοπάτι να κατευθυνθεί δυτικά στα ενδώτερα της Αλβανίας, και περπατώντας την μακρόστενη κόψη  με διαδοχικές κορυφές, όπως η 2256 και η Μαύρη Πέτρα, καταλήγετε στη μεγάλη κορυφή στα 2520. Τμήματα της διαδρομής διέρχονται από δάση οξιάς. Κατά τα άλλα η διαδρομή γίνεται κυρίως σε γυμνό από βλάστηση τοπίο. Η διαδρομή είναι δύσκολη, απαιτεί εμπειρία και διαρκεί γύρω στις 6 ώρες.

Βαθμός δυσκολίας: υψηλός.   Χρόνος πορείας: 6.15'.  Σήμανση: κόκκινα σημάδια. Υψομετρική διαβάθμιση: 1240μ- 2520μ.