Τα πιο πρόσφατα

Νέα & Δελτία Τύπου

Ο Δήμος Κόνιτσας στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας του ευρωπαϊκού έργου SSMNatuRe στην Αλβανία

24 Μάιος 2013
Ο Δήμος Κόνιτσας στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας του ευρωπαϊκού έργου SSMNatuRe στην Αλβανία

Ο Δήμος Κόνιτσας συμμετείχε ενεργά στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας (Steering Committee) του Ευρωπαϊκού Έργου SSMNatuRe - Innovative Space Satellite Monitoring of the Environmental Natural Resources of the Cross – Border Area Greece – Albania (Καινοτόμα Παρακολούθηση των Περιβαλλοντικών Φυσικών Πόρων της  διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας με δορυφορικά συστήματα).

Ο Δήμος Κόνιτσας συμμετείχε ενεργά στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας (Steering Committee) του Ευρωπαϊκού Έργου SSMNatuRe - Innovative Space Satellite Monitoring of the Environmental Natural Resources of the Cross – Border Area Greece – Albania (Καινοτόμα Παρακολούθηση των Περιβαλλοντικών Φυσικών Πόρων της  διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας με δορυφορικά συστήματα). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αυλώνα της Αλβανίας στις 21 και 22 Μαΐου 2013 και ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Απόστολο Ραπακούσιο. Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Αυλώνας, ο Περιφερειάρχης Αυλώνας και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Αργυροκάστρου.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί τη συνέχεια της Εναρκτήριας Συνάντησης του έργου που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά τον περασμένο Ιανουάριο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου, η Αναπτυξιακή Εταιρία Αυλώνας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αργυροκάστρου και  η ΜΚΟ Βιολόγοι Αλβανίας.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση του έργου, την προβολή του καθώς και τη μεθοδολογία που πρόκειται να ακολουθηθεί προκειμένου να παρακολουθηθούν οι φυσικοί πόροι που θα επιλεγούν. Ο Δήμος Κόνιτσας μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρία Αυλώνας από την Αλβανία είναι υπεύθυνοι για την προβολή και δημοσιότητα των παραδοτέων του έργου. Ειδικότερα, ο Δήμος Κόνιτσας στο προσεχές διάστημα θα ανακοινώσει την επίσημη ιστοσελίδα του έργου καθώς και θα υλοποιήσει ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους θεσμικούς φορείς της περιοχής, αλλά και στους πολίτες.

Εκτενής ήταν η αναφορά από τους εταίρους του έργου αναφορικά με τη μεθοδολογία παρακολούθησης των φυσικών πόρων, όπου και κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο που αυτή θα γίνει. Πρόκειται για μια καινοτομική παρέμβαση στη συγκεκριμένη διασυνοριακή περιοχή, όπου μέσω δορυφορικών συστημάτων θα μπορεί να χαρτογραφηθεί η περιοχή παρέμβασης και να εντοπίζονται ή να προλαμβάνονται περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι οι πυρκαγιές, οι μολύνσεις των υδάτων, η στάθμη των υδάτων, κλπ. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στους υπεύθυνους φορείς να ενημερώνονται άμεσα για τυχόν προβλήματα ή κινδύνους και αντίστοιχα να προσωρούν σε παρέμβαση ή εφαρμογή του κατάλληλου σχεδίου δράσης. Ο κ. Ραπακούσιος αφού παρουσίασε τους φυσικούς πόρους της περιοχής πρότεινε να παρακολουθηθούν ο Γράμμος, η Τίμφη και ο Σμόλικας και οι ποταμοί Βοϊδομάτης, Αωός και Σαραντάπορος. Η οριστική επιλογή της περιοχής παρέμβασης θα γίνει τους επόμενους μήνες και αναμένεται η παρακολούθηση των φυσικών πόρων να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η επόμενη συνάντηση του έργου προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Κόνιτσα τον Οκτώβριο του 2013, όπου παράλληλα με τη συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με σκοπό την παρουσίαση στους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες της περιοχής παρέμβασης και του τρόπου που θα παρακολουθούνται οι φυσικοί πόροι της περιοχής αυτής.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 75% και υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013.