Πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις του Δήμου

Μάιος 2013

Εργαστήρι Αιώνων

06 Μάιος 2013

Στον οικισμό: Κόνιτσα

Εργαστήρι Αιώνων

Το «Εργαστήρι Αιώνων», το ντοκιμαντέρ για την Πρέσπα, του συμπατριώτη μας, σκηνοθέτη, Βαγγέλη Ευθυμίου, προβλήθηκε στην Κόνιτσα, τη Δευτέρα, 6 Μαϊου 2013, στο Δημαρχείο της πόλης.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013), «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών» και  επιλέχθηκε να είναι μία από τις 58 ελληνικές   ταινίες που προβλήθηκαν στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, στις 16 Μαρτίου 2013, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα που αφορούν στη σπάνια ιχθυοπανίδα, τη βιοποικιλότητα των Πρεσπών και την αλιεία.

Οι  Πρέσπες αποτελούν μία  από τις δέκα πιο σημαντικές περιοχές της Μεσογείου εξαιτίας της ιχθυοπανίδας της. Στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα ζουν 23 είδη ψαριών, από τα οποία τα εννέα είναι ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται σχεδόν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, γι’ αυτό και προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η επιβίωση των ενδημικών ειδών ψαριών των Πρεσπών απειλείται από παράγοντες που σχετίζονται τόσο με την ευρύτερη κατάσταση του οικοσυστήματος όσο και με την εφαρμογή μη-ορθών αλιευτικών πρακτικών. Η ρύπανση και η μόλυνση των νερών, η υποβάθμιση των τόπων αναπαραγωγής, η εισαγωγή ξενικών ειδών μέσω των εμπλουτισμών και η λαθραλιεία αποτελούν μερικές από τις πιο σημαντικές απειλές για την επιβίωση των ενδημικών ειδών ψαριών. Ο πλούσιος υγρότοπος των Πρεσπών  αποτελεί καταφύγιο για 260 είδη πουλιών και έχει κατοχυρωθεί στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων ως ένας από τους κύριους τόπους για την προστασία των πουλιών στην Ευρώπη. Απαντώνται ακόμη 1.500 είδη φυτών και 60 είδη θηλαστικών.

Οι συντελεστές του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ  «Εργαστήρι αιώνων» είναι:

  • Βαγγέλης Ευθυμίου: Σενάριο και σκηνοθεσία
  • Δημήτρης Κορδελάς: Διεύθυνση Φωτογραφίας
  • Γιάννης Κολόζης: Μοντάζ 
  • Ορέστης Καμπερίδης: Ήχος 
  • Κώστας Βόμβολος: Μουσική

Τη διεύθυνση της παραγωγής είχε, ο επίσης συμπατριώτης μας, φωτογράφος, Θωμάς Καρανίκας.           

Το ντοκιμαντέρ μάς μεταφέρει στο ιδιαίτερο  οικοσύστημα και  τη ζωή των αλιέων  των Πρεσπών. Ο Αντώνης Τουτουτζής, ψαράς, κατασκευάζει μια παραδοσιακή βάρκα χρησιμοποιώντας κέδρους και βελανιδιές, με τους πανάρχαιους κανόνες της ναυπηγικής, που έμαθε από τους προγόνους του. Ο σκελετός και τα στάδια κατασκευής της βάρκας αποτελούν και το σκελετό της  ταινίας. Ο Αντώνης είναι από τους τελευταίους που γνωρίζουν την τέχνη αυτή. Ζει από το ψάρεμα στις λίμνες των Πρεσπών. Ο Αντώνης Τουτουτζής και ο Γιώργος Κατσαδωράκης είναι τα βασικά πρόσωπα της ταινίας και αντιπροσωπεύουν, θα λέγαμε, αντίστοιχα την τοπική κοινωνία και τους επιστήμονες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, η οποία δραστηριοποιείται από εικοσαετίας στην περιοχή.

Ο Γιώργος Κατσαδωράκης, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος, και Δρ Οικολογίας, είναι ειδικός σε θέματα διαχείρισης υγροτόπων και προστατευόμενων περιοχών, ορνιθολογίας, επιστημονικής παρακολούθησης και ερμηνείας περιβάλλοντος.  Είχαμε την τύχη να συμμετάσχει,  ως εισηγητής σε ένα από τα σεμινάρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Κόνιτσας, εδώ και 5 περίπου χρόνια. Το 2001 τιμήθηκε με το περιβαλλοντικό βραβείο Goldman για τη συνεισφορά του στην προστασία της Πρέσπας.

Ο σκηνοθέτης, Βαγγέλης Ευθυμίου, μέσα σε 48 λεπτά, καταφέρνει να μας μεταφέρει από το μαγικό κόσμο του βυθού  των λιμνών των Πρεσπών, στην λαμπερή τους επιφάνεια, εκτείνεται στο φυσικό πλούτο, την  μοναδικότητα της περιοχής και στα προβλήματά της, αλλά και στα προβλήματα  των ψαράδων, που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Όσοι είχαμε την ευκαιρία να δούμε το ντοκιμαντέρ, χαρήκαμε την ποιότητα της δουλειάς  του σκηνοθέτη, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε πολύ προσεγμένες  δημιουργίες.

Ο Βαγγέλης Ευθυμίου γεννήθηκε το 1967 στην περιοχή της Κόνιτσας. Το 1988 άρχισε την επαγγελματική του ενασχόληση με τη φωτογραφία. Δέκα χρόνια μετά, σκηνοθέτησε το πρώτο του ντοκιμαντέρ επιλέγοντας έτσι την αμεσότητα της κινούμενης εικόνας. Έκτοτε προσπαθεί με τις ταινίες του να μεταφέρει τη λιτότητα και την αρμονία της φύσης στο θεατή. Όπως δηλώνει ο ίδιος, πάθος του είναι να φυτεύει βελανιδιές.

Άλλα έργα του: “Ο πλανευτής του Γράμμου”-2009,  “Dry stone routes” - 2008, “Μεταξύ βουνών και ποταμών” - 2007" κ.α.

 

Κατερίνα Τσούβαλη- Τσαρούχη

Αντιδήμαρχος  Πολιτισμού